Ti i tvoje lice

 

 

Sva svoja lica sigurno ste vidjeli prošle godine, ako već do tada niste imali priliku (ili snagu). Godine 2020. mogli ste upoznati svoje drugačije bivstvo, svoje tijelo i kožu, duh i um - na sasvim drugoj razini. Emocionalna borba sa samima sobom, ali i s drugima, između ostaloga uzrokuje i promjene na licu! Nisu pomogle niti zaštitne maske...

 

Ljudska bića nisu naučila toliko vremena provoditi u zatvorenom prostoru, obasuti lošim vijestima, okruženi neznanjem, strahom i negativnom energijom, bilo na poslovnom ili privatnom polju u životu. Sve što smo proživjeli u 2020., odrazilo se na nas i našu kožu. Način na koji živimo, prehrana kojom se hranimo, situacije u kojima se nalazimo, vidljive su na koži. Koža pamti.

 

Nedavno sam dobila pitanje o osnovnoj njezi naše kože i obećala o tome napisati jednostavan blog koji će pomoći:

  • onima koji ne znaju kako se bolje brinuti za lice i tijelo (i ne znaju od kuda početi s njegom)
  • onima koji svoju skincare rutinu žele pojednostavniti
  • onima koji su voljni početi uživati u vremenu koje provode sami sa sobom

Njegu lica i tijela možete gledati kao: "opet moram" ILI "jedva čekam osjećati se čisto i njegovano." Mi biramo ovo drugo!

7 savjeta za njegu kože:

  1. Broj 1 uzrok starenja kože je upravo izlaganje danjem svjetlu bez zaštite, a uzrok raka kože UV zrake. Ne preskačite korištenje SPF kreme niti zimi! Naravno da zaštita od sunca nije potrebna ako radite u homeoffice-u i vani pada kiša. :) 

 

  1. Čistite lice i ujutro i navečer. Prljavštinu skupljamo i preko dan i po noći, i više nego smo toga svjesni (jastučnice, ručnici, diranje po licu, mobitel….). Umjesto umivanja samo vodom, ujutro uvedite nježno čišćenje lica sapunom namijenjenom vašem tipu kože. Evo zašto sapun:

 

  • Prednost tvrdog sapuna: može se koristiti za pranje ruku, za čišćenje lica i za tuširanje.
  • NE trljati sapun direktno na suho lice, to može dovesti do pretjerane osjetljivosti. Sapun upotrijebiti na vlažnoj koži!
  • Uvođenjem multifunkcionalnog sapuna štedite na 2 različita proizvoda: tekućem sapunu za ruke i gelu za tuširanje. Dakle: 2 plastične bočice manje u kupaoni.
  • Ne budite grubi kada sušite lice, ne trljajte ručnik o lice i ne djelite ga s ukućanima!

* tzv. "Double cleanse" proizvode dobro je imati u večernjoj rutini kako biste pomoću njih dvostruko očistili lice, nakon nošenja šminke. 

 

  1. Stanje kože se mijenja, nemoguće je da nam svi proizvodi uvijek odgovaraju. Nošenje maske (iako pamučne), izazvalo mi je pojavu prištića na području brade te sam točno na to područje tapkala kolagen tonik Eli s čajevcem i kaduljom, umjesto Rosee s nježnom ružom koja je do tada bila moja stalna rutina. Važno je otkriti uzrok promjene na koži, i biti otvoren za uvođenje novih proizvoda ako su oni vašoj koži potrebni (ne treba vam 17 proizvoda za jutarnju rutinu i ne morate ih sve kupiti odmah). Rutina može biti istovremeno i jednostavna i učinkovita, ali ponekad je potrebno postupno uvesti promjene. 

 

 

  1. Ako je lice suho, dehidrirano, zateže vas i ljušti se, sigurno mu je potrebna dobra doza hidratacije, što se prvo može dobiti kroz tonik (ili toner, isto je).

 

S godinama možete početi koristiti i serume i kreme koji služe za tretiranje bora, tamnih ožiljaka, suhe i neujednačene kože te preuranjenog starenja.

 

Osobno sam se riješila ljuštenja kože oko nosa jer sam uvela 7 SKIN metodu hidratizacije lica: našpricala sam tonik na čiste ruke te prstima tapkala po licu dok se nije upio (tapkanje po licu volim usporediti sa sviranjem klavira, pa možda pomogne pri prakticiranju metode.) Nakon prvog sviranja, slijedi ponovo špricanje pa tapkanje. Pa opet. Pa opet. Dok obje radnje; špricanje i tapkanje ne ponovite 7 puta!

 

Da, čini se puno koraka, ali vrijedi probati. Već u prvih par dana možete se riješiti dehidriranosti. Ova metoda je korejska, a iz vlastitog iskustva mogu reći da djeluje jaaaako brzo na hidratiziranost kože. Kada se stanje kože popravi, kada ona nije suha i zategnuta, slobodno možete smanjiti korake, dovoljno je upotrijebiti tonik 2 puta u danu: u jutarnjoj i večernjoj rutini.

* Toplo preporučujemo da rano počenete s hidratacijom, kako ne bi došlo do preuranjene pojave bora ili hiperosjetljivosti kože. I mladoj koži potrebna je hidratizacija!

 

 

  1. Izbacite maramice za čišćenje lica! Zamislite naranču na koju stavite tekući puder pa ga skidate maramicama. Narančine pore napunit će se prljavštinom i ostacima pudera, kao i vaša koža. Kod skidanja šminke možete koristiti već spomenuto duplo čišćenje („double cleanse“): proizvodi su dvofazni. Bitno je da za skidanje šminke ne upotrebljavate proizvode sa štetnim alkoholima, koji mogu isušiti kožu.

 * podsjetnik: Duplo čišćenje radi se u večernjoj rutini, iznimno važno za skidanje šminke. Ne zaboravi si nekada priuštiti pilinge za lice :) 

 

    6. Po preporuci sam probala koristiti mineralni puder u prahu, a kupila sam i mineralnu bb kremu za ujednačavanje ten (puno mi je draža od pudera, njega iznimno rijetko koristim). Mineralni puderi imaju u sebi zaštitu od sunca, ALI to ne znači da ih je dovoljno koristiti kada ste cijeli dan izloženi jakom skuncu (-> SPF!!!). „Obični“ puderi meni su preteški, izazivali su osjećaj gušenja i nikada ih zapravo nisam voljela koristila. Trenutne dnevne potrebe kod mene ne zahtjevaju da se šminkam, ali redovito njegujem lice. Mineralna bb krema je otkriće 2020. – rado ju koristim, paše mi na koži i odlično ujednačava ten. Za prekrivanje vječnih podočnjaka koristim i mineralni serum korektor marke Bare minerals.

* Dopusti koži i licu da se odmori od šminke! 

 

  1. Ne uspoređuj svoje lice s drugima, promatraj kožu i pro(uči) do kojih promjena dolazi. Ne zaboravi da su promjene normalne i da puno okolnih čimbenika utječe na tvoje lice, ali i tebe!

 

Najvažnije je kožu svakodnevno čistiti, hidratizirati i štititi od fotostarenja, a aktivne sastojke i dodatne korake birajte prema problemima koje želite tretirati. Briga za kožu vrlo je osobna, stoga se nemojte sramiti obratiti nam se za savjete: pružit ćemo vam aromaterapeutsko savjetovanje i biti prisutni na vašem putu do zdrave kože.

Do idućeg čitanja,

Ivana 

Ostavi komentar