RECIKLIRAJ S MELLI!

Svjetski dan recikliranja obilježen je prvi put 18. ožujka 2018. godine, na inicijativu Međunarodnog zavoda za recikliranje u Briselu. Na našu inicijativu, svaki dan može biti dan recikliranja. Ako pojam recikliranje do danas nije došao do tebe, predlažem da s razumijevanjem pročitaš naš graf i već danas odlučiš koju svoju naviku ćeš promijeniti i na koji ćeš način doprinijeti učuvanju okoliša.

Slika 1. Vremenski prikaz razgradnje neadekvatno zbrinutog otpada 

 

Evo nekoliko prijedloga kako s Melli možeš očuvati okoliš: 

  • Za početak možeš krenuti s recikliranjem naše ambalaže koju smo dugo tražili i pažljivo birali. Od 6 bočica koje koristimo, njih 5 napravljeno je od stakla, samo je jedna reciklirajuća plastika. Dakle, za sve bočice postoje kontejneri u koje ih možeš baciti ako tako odlučiš! Naravno da bi svijet bio bolji kada bi sve ostale ambalaže koje koristiš redovito i pravilno bile reciklirane. 
  • Ako ipak želiš zadržati ambalažu, svojom maštom možeš podržati #upcycling i od bočice napraviti minimalističku vazu za jedan cvijet. Ako tvoja mašta ide dalje od cvijeta u vazi, javi nam da vidimo koji si novi život darovala/o kozmetičkoj bočici!
  • Kutijice u kojima proizvodi obično dolaze pojedinačno pakirani, kod nas ne postoje. Iste smo smatrali nepotrebnima jer nas većina baci kutijicu u kojoj dobijemo proizvod. Slažeš li se s nama ili čuvaš kutijice od proizvoda? Jedina kartonska kutija koju mi koristimo je dostavna kutija u kojoj za zaštitu  ambalaže u transportu koristimo tzv. smokiće. Zeleni smokići napravljeni su od kukuruznog škroba, moguće ih je iznova koristiti ali i 100% biološki razgraditi! Deklaracija proizvoda i sve potrebne oznake koje proizvod mora imati nalaze se na poleđini svakog Melli proizvoda.
  • I u proizvodnji i u vlastitim domovima, mi odvajamo otpad, a nadamo se da i ti radiš isto. Na slici 2. slikovito je prikazano koji otpad u koju kantu pripada, a za one koji još uvijek imaju nedoumice, toplo preporučujem da detaljnije o otpadu pročitaju na linku:

https://www.cistoca.hr/info-centar/najcesca-pitanja-gradjana-41/kako-ispravno-odvajati-otpad/1489

Slika 2. Šarene kante za otpad koje jedva čekaju da naučiš (ili ponoviš) koji otpad gdje pripada.

 

 

  • Staklena boca @equa uvijek je s nama na putu! Zašto equa, pitaš se? Koristimo ju zadnjih 4 godine, jednu jedinu bocu. Nije se razbila, nije se iskrivila, već je postojana, lijepo izgleda, praktična je za nositi i govorimo iz vlastitog iskustva. Koju god staklenu bocu počneš koristiti umjesto plastične, dobro ćeš izabrati! 

 

  • Omekšivači koje koristiš često sadrže masti životinjskog porijekla, u njima se nalaze konzervansi koji sadrže toksične tvari i znaju izazivati alergijske reakcije na koži, čak i ako ih samo pomirišeš. Korištenjem omekšivača stvara se površinski film na odjeći, što onemogućava rublju da apsorbira prašak za pranje rublja i vodu, što će reći da mrlje možda zbog toga nisu nestale s rublja nakon pranja. Niti je dobro za tvoju kožu, niti je dobro za okoliš da koristiš omekšivače rublja koji samo fiktivno istu čine mekšom. Prije otprilike godinu dana mi smo otkrili...

LAUNDRY EGG proizvođača Ecoegg za naš je dom revolucionarno otkriće koje zamjenjuje prašak i omekšivač u potpunosti! Dvije vrste prirodnih mineralnih perlica nalaze se u reciklirajućem, plastičnom jajetu koje stane u dlan! Čitaj: možeš zaboraviti na nošenje teških praškova, ili skidanje gelastih ostataka s mokrog rublja.

 

Proizvođači ističu sljedeće prednosti Laundry Egga:

- veganski proizvod, netestiran na životinjama

- upotrebom jajeta štedite 40 plastičnih boca (od omekšivača) svake godine (bazirano na jednom pranju veša tjedno)

- nježan i za osjetljivu kožu (na dermatološkom testu jaje prolazi s odličnim)

- smanjuje upotrebu jednokratne plastike (nakon određenog broja pranja, mogu se kupiti refilabilne perlice, a ne novo jaje)

- ne sadrži štetne kemikalije i moguće ga je koristiti i kod ručnog pranja rublja (ostavi se u vodi 5-10 minuta)

- nagrade: ‘Allergy Friendly Product’ ; Good Housekeeping Institute’s ‘Getting Greener’ accreditation

- GARANCIJA 10 GODINA!

Ako si želiš olakšati život, klikni na link i kupi si jaje za veš:

https://bioroot.hr/brand/ecoegg/

 

 

O recikliranju bismo još puno mogli pisati, ali za početak smo otkrili kako mi recikliramo, nadajući se da ćeš u bilo kojoj točki pronaći inspiraciju i napraviti jedan veliki korak za sebe i okoliš. Osjećaj da pomažeš okolišu na bilo koji način je divan, i nekako nam daje nadu da će i generacije iza nas živjeti u čišćem i ljepšem svijetu, a da ćemo i mi u starosti moći uživati u miru, s pogledom na čistu prirodu. 

Izgubljeno vrijeme ne možemo reciklirati, ali zbog budućnosti bismo trebali pažljivo postupati s otpadom u sadašnjosti. I, hoćemo li zajedno reciklirati? 

 

Do sljedećeg čitanja,

Ivana 

Izvori: 

https://www.ecoegg.com/product/laundry-egg/

https://zaljepsunasu.hr/sto-mozemo-s-otpadom/

 

Ostavi komentar