Zašto vježbam i kako to utječe na mene i moju kožu?

 

Tenis je moja prva ljubav! Loptice, reket, narančasti tereni i tenisice, bili su sastavni dio mog djetinjstva. To je bilo ono jedva čekanje da ideš na trening! Jedan poen mijenja cijelu priču. Borba. U jednom trenutku imaš kontrolu nad lopticom, u drugom se mreža nađe na putu i gubiš. Ali ideš dalje, svakih nekoliko sekundi imaš priliku krenuti ispočetka. Na tebi je hoćeš se predati nakon izgubljenog poena, ili ćeš duboko udahnuti, ostati stabilna i novi poen osvojiti. Sport u kojem možeš pobijediti jedino ako si mentalno jaka osoba i ne gubiš kontrolu svakih 30 sekundi. 

Iako tenis nije bio jedini sport koji sam trenirala, s njim brojim ukupno 15 godina ljubavi, s prekidima. Da nije bilo prekida možda vam ne bih pisala ovaj blog, već bih i dalje guštala terenima i ostvarila bakine snove da postanem tadašnja Iva Majoli :) 

Vjerujem da se sve u životu događa s razlogom, pa tako vjerujem i da mi je bolest štitnjače u 14. godini života također došla iz nekog razloga. Tada mi je doktor zabranio sport. Rekao je da se ne smijem naprezati i umarati. Tu padaju u vodu moji snovi... Do dana današnjeg nisam više niti od jedne osobe čula da se sport ne smije prakticirati ako imate bolesnu štitnjaču (u mom slučaju ona pretjerano radi). Ipak, moja priča o tenisu tu je prestala. Vratila sam se tenisu nakon nekoliko godina, samo jednom tjedno, sebi za dušu. Ali... ljubav prema sportu nije prestala.

U 25. godini života kombinirala sam 1 tjedno tenis, 2 puta tjedno ples (hvala prijateljici Marti na cijelom iskustvu koje je završilo na bini u kazalištu!) i 1-2 puta tjedno jogu. Danas pišem iz perspektive 30-godišnjakinje koja je svoje aktivnosti svela "samo" na jogu. Uživam u jogi, nekoliko puta tjedno, radim ju doma, a točno određeno vrijeme vježbanja nemam. Jogu radim onda kada osjetim potrebu. Kada osjetim potrebu da smirim tijelo i duh, da dišem svjesno, da uzmem minimalno pola sata vremena za sebe (u danu). Moja joga nije dubljenje na glavi i raznorazne poze u zraku. Moja joga je jednostavna i učinkovito me drži na tlu, biram poze koje volim i koje mi pomažu. Uz jogu postajem svjesna koliko je moje zdravlje bitno i koliko mi pravilno disanje može pomoći. 

Hernija diska dijsgnosticirana mi je početkom 2020. Mjesecima sam išla po pretragama kako bih uopće došla do te spoznaje. Injekcije koje sam dobila pomogle su mi da se ponovo počnem normalno kretati. Polako sam uvela vježbanje, kako bih svoje mišiće ojačala i kako bi moji mišići podupirali kralješnicu. Zahvaljujući vježbanju, samokontroli pri kretanju (pogotovo spuštanju u čučanj) i držanju tijela, danas ne osjećam bolove u leđima. Bolovi se znaju pojaviti s vremena na vrijeme (sve ovisi o tome koliko vježbam). Opet hvala jogi što mi je dokazala da ju baš svi možemo raditi i da ju svi radimo na svoj način. I da, meni može momentalno pomoći pri bolovima! 

Možda sam odužila uvodni dio, ali kroz priču o sportu i jogi sam vam htjela reći: 

Zbilja mislim da nije bitno što drugi misle o vašem sportu i rekreaciji. Vježbanje je isključivo zbog i za vas same! 

Bitno je da slušate svoje tijelo. Bitno je da vjerujete da možete, jer možete (naravno ako zdravlje to dozvoljava i dobro se osjećate). Možete i u 45. početi skijati ili u 50. godini početi plesati zumbu!

Bitno je, za vaše zdravlje, mentalno i fizičko, za kožu, za tijelo. Voljela bih, kada biste barem probali vježbati. Kako će izgledati vaše vježbanje, uopće nije bitno! 

Bitno je da se dobro osjećate i da ste svjesni toga da radite dobro za sebe! Možda vam se svidi adrenalin i osjećaj nakon vježbanja. :)

Sigurna sam da možete odvojiti vrijeme za vježbanje. Ako mislite da ne možete, onda tražite izgovore. Radije pročitajte nekoliko činjenica o vježbanju :) 

 

Vježbanje ovako djeluje na vašu kožu i tijelo:

  • poboljšavate cirkulaciju krvi i kisika (zdravo crvenilo u licu nakon vježbanja)
  • smanjujete rizik od dijabetesa i srčanih bolesti
  • potičete regeneraciju kožih ćelija 
  • povećavate produkciju kolagena
  • učvršćujete mišiće

 

Uz beauty sleep, dobre prehrambene navike, dosljedno vježbanje i pravilnu skincare rutinu, možete promijeniti svoju kožu na bolje! Ako sve navedeno prakticirate, to sigurno dobro djeluje i na mentalno zdravlje. Ali, krenite polako. Korak po korak, ne očekujte previše od sebe. Zadajte si male zadatke, vodite evidenciju o navikama, kako biste u svakom trenutku mogli vidjeti svoj napredak. Vidjeti svoj napredak, postati svjestan toga da rasteš, njeguje i našu dušu!

Vježbate li i vi? Pišite mi, koji sport u vama izaziva "jedva čekam opet!" osjećaj?

Do idućeg čitanja, 

Ivana 

 

Ostavi komentar