Kako ublažiti kožne alergijske reakcije i osip

Pozdrav :)

U današnjem blogu pročitajte kako možete ublažiti svrab i upalu u slučaju da dobijete alergijsku reakciju ili osip. Prije dva tjedna sam i sama dobila alergijsku reakciju. Od struka do ispod nosa sam dobila sitan, crveni osip.
Doktor je propisao steroide koje sam pila četiri dana. Tablete su svakako ublažile i povukle osip, međutim nakon tuširanja bi koža peckala i svrbila tako da sam istražila nekoliko metoda koje mogu pomoći pri ublažavanju simptoma.

1. Kupka od koloidne zobi

Zob je možda najcjelovitiji skincare u jednom. Škrobna žitarica obiluje vlaknom beta-glukanom koji je odličan humektans, odnosno vlaži i veže vodu. Zob ima velike količine antioksidansa među kojima i feruličnu kiselinu za koju znamo da stabilizira i doprinosi potentnosti vitamina C.  Kako je bogata lipidima i masnim kiselinama, zob ima mogućnost pomoći upaljenoj i koži s problematičnom barijerom. I da zaključim ovdje, kako blog ne bi bio samo o zobi, u njoj se prirodno nalaze saponini koji će vas vrlo nježno očistiti.

Kako napraviti kupku:
Koloidno se zapravo odnosi na standardiziranu veličinu samljevene zobi. U slučaju da ne možete naći takvu u trgovinama, možete sami samljeti zobene pahuljice u mlincu za kavu ili multipraktiku. Standardizirana veličina čestica je samo garancija da ćete izvući maksimum iz tog kućnog tretmana, ali i DIY verzija će svakako pomoći. Idealno je da se zobena kaša (oko 200g) otopi u vodi i učini ju mliječnom. To ćete postići ako pod slavinu, dok punite kadu, lagano dodajete zob.
Znanstvena istraživanja su pokazala zob iznimno učinkovitom protiv raznih kožnih upala. Dermatolozi predlažu kupku za ublažavanje raznih upala, osipa, vodenih kozica.

Ja sam veliki fan zobi i strašno sam pristrana pa sam morala ovo sama isprobati jer zob jedem gotovo svaki dan, a i zobeno mlijeko mi je najdraže. Na internetu ćete pronaći more studija o ovoj svestranoj žitarici. Linkat ću vam nekoliko da si i sami pročitate i uvjerite se zašto ju želite na tanjuru, na licu, u kavi :)

2. Izbjegavati potencijalne iritanse i proizvode

Meni je koža bila jako iziritirana i osjetljiva tako da sam, nakon što sam konzultirala internet, doktora i sestričnu medicinsku sestru, na par dana prestala sa svim proizvodima: šminkom, cleanserima, aktivima i ekstra koracima, čak i SPF-om. Dok je koža upaljena, najbolje ju je minimalno tretirati proizvodima osim ako nisu propisani od doktora ili dermatologa. Time ćete dati vremena da se koža sama obnovi i da upalna reakcija prođe bez riskiranja dodira s potencijalnim iritirajućim sastojcima.
Kad se osip malo ublažio, počela sam koristiti jednostavnu hidratantnu kremu obogaćenu ceramidima, bez parfema. Nakon što se gruba tekstura s lica povukla, počela sam s SPF-om iako i to može pričekati, ako se fizički zaštitite od sunca jer je i ono iritans (prigodno maska + sunčane + šilterica/šešir). Na vratu mi je koža bila najpogođenija tako da sam tamo koristila samo kremu sa salicilnom kiselinom i ureom namijenjenu baš za grubu i teksturiranu kožu.

NB: nosite masku i odjeću od pamuka ili drugih 100%-tno prirodnih materijala. Ja sam jedan dan nosila sintetičku koja je stvarala takvu vlagu i strašno nelagodan osjećaj na već upaljenoj koži, a nepamučni puloveri (jer nema ljeta u Irskoj pa nosimo veste već 1.9.) su zbog trenja s kožom izazivali dodatan svrab.

3. Čaj ili ulje od kamilice

Kamilica se kroz povijest koristila za brojne kožne tretmane. Zbog svojih aktivnih sastojaka, kamilica djeluje na kožu antibakterijski, protuupalno i antialergijski. Sadrži i kamazulen, kemijski spoj koji pospješuje zacjeljivanje rana. U jednoj studiji, provedenoj na miševima s atopijskim dermatitisom, dokazali su da je ulje kamilice znatno utjecalo na smanjenje svrbeža i upaljene kože.

Prije koju godinu sam i sama imala prilike uvjeriti se u to. Dobila sam alergijsku reakciju na jedan cleanser. Koža mi se instantno upalila i pekla je. U paničnom guglanju naišla sam na preporuku čaja od kamilice. Vrećice sam natopila u hladnoj vodi i blazinicama ih nanosila na kožu. Upala koja je trajala par sati, se uistinu umirila nakon par minuta. #teamkamilica

Ako koristite ulje, pobrinite se da ga razrijedite u nosećem ulju kako biste izbjegli iritaciju.

4. Izbjegavati šminku

Nenošenjem šminke izbjegavamo potencijalno iritirajući sastav, ali i korištenje čistača koji, u takvom stanju kože, mogu biti previše isušujući. Ako morate imati šminku na licu, nosite mineralnu jer ne prodire u kožu, već ostaje na površini. Što se tiče skidanja šminke, idealno bi bilo koristiti lagana ulja koja možete zatim oprati ručnikom natopljenim mlakom vodom.

5.Kupka sa sodom bikarbonom

Ako niste zobeni tip i ne želite kupovati cijeli paket samo za koju kupku, onda se možete natapati u vodi sa sodom bikarbonom. Soda će pomoći umanjiti svrab, umiriti suhu i nadraženu koži, a neke su studije pokazale da kupka pomaže psorijatičnoj koži. Uz to, ublažit će reakciju na otrovni bršljan i spriječit će infekcije.
Nije skroz jasno je li stvar u sodi ili alkalnoj vodi koja to postaje kad joj se dodaju soli i minerali. Ali nije rijetkost da psorijatičari poput mene nakon ljetovanja na moru imaju puno manje suhih ljuskica i manje nabubrenu kožu. Iako nisam isprobala ovu kupku, definitivno ću joj dati šansu pogotovo u zimskim danima tako da očekujte povratnu informaciju :)

Kako napraviti kupku:
U punu kadu ne pretople vode, dodajte od pola do jednu cijelu šalicu sode (cca 70-100g). Pomiješajte da se otopi i buć!

Ovo je par savjeta koji se ponavljaju te su potvrđeni studijama. I što je najbolje, svima su dostupni i pristupačni. Navedene studije su linkane ispod, ako želite više detalja. Zanima me, jeste li vi imali slično iskustvo i kako ste si umanjili nelagodu, podijelite koji trik s nama :)

Do idućeg čitanja,
Andrea 


Ostavi komentar