Prirodna sredstva za pranje rublja VS komercijalna

Melli aromatica eko linija

 

Mirisno i mekano rublje može te koštati zdravlja! Znam da zvuči zastrašujuće, ali tako je. Štetni sastojci i njihovo porijeklo još su alaramantniji, a lijepog načina da ti to kažem - nema, koliko god sam ga dugo tražila. Možda se do sada nisi pitala je li važno koji deterdžent koristiš, ali ako jesi, donosim ti odgovor na pitanje:

Sadrže li komercijalni deterdženti i omekšivači toksične sastojke? Da! Ali, postoji i rješenje.

Želim ti pomoći prepoznati što od tih teško čitljivih i razumljivih sastojaka, ne želiš imati u vlastitom domu i zašto. Bez brige, pozabavit ću se i sastojcima koji mogu pozitivno djelovati na tvoju kožu, rublje, perilicu, novčanik i naš planet.

Eliminacija sastojaka koji su štetni za tvoje zdravlje, a koristiš ih u kućanstvu, može trajati duži vremenski period, što ovisi o broju proizvoda koje svakodnevno koristiš. Ono što sigurno koristiš su deterdžent i omekšivač za rublje i dovoljno je početi s tom promjenom, to je veliki korak!

 

NEDOSTACI KOMERCIJALNIH PROIZVODA ZA PRANJE RUBLJA

 

Jesi li znala da je (komercijalan) omekšivač tvoj najveći neprijatelj u kućanstvu? Umjetna bojila, parfemi i sulfati sastavni su dio proizvoda za pranje rublja, a izazivaju: kožne alergijske reakcije, osip, crvenilo, svrab. Alergije se mogu pojaviti bilo kad tijekom tvog života i to nakon dugoročnog korištenja proizvoda koji nisu inicijalno uzrokovali reakciju. A zato što ne želiš čekati da budeš jedna od tih koje su iskusile reakciju na vlastitoj ili koži svoje djece, važno je da znaš prednosti i sastojke prirodnih te nedostatke komercijalnih deterdženata.

 

Umjetni sastojci često izazivaju alergijske reakcije, i iako su izbjeljivači koje sadrže praktični, istovremeno tvoje rublje gubi na kvaliteti. Kvaliteta odjeće ne ovisi samo o proizvodnji već i o njenom održavanju.

 

Kako te ne bih uplašila i „napala“ sastojcima koji su štetni, kratko ću istaknuti one koji zauzimaju najveći postotak u proizvodima za pranje rublja.

 

Molim te, zaustavi čitanje bloga na trenutak, uzmi svoj deterdžent i omekšivač i pokušaj naći sljedeće sastojke. Ako sumnjaš da ih tvoj deterdžent sadrži, ali ne piše na etiketi – to je jer svaki sastojak zakonski ne mora biti istaknut. Savjetujem istražiti proizvođača i pronaći odgovor!

 

Sastojci koje želiš izbjegavati u deterdžentima i omekšivačima:

 

  1. Tallow dimethyl ammonium chloride  - životinjska mast dobivena direktno iz životinja poput svinje, krave ili ovce 
  2. Naftni destilati –  petrokemijski sastojci koji su potencijalno kancerogeni, dolaze od fosilnih goriva - jednog od najvećeg uzročnika klimatskih promjena i zagađenja okoliša
  3. SLS (sodium laureth sulfate) – oštar surfaktant koji će isušiti kožu i uzrokovati iritaciju kože ako je u stalnom dodiru
  4. Sintetički mirisi (Parfum) - izazivaju alergijske reakcije, petrokemijski sastojci štetni za vodu i more
  5. Umjetni izbjeljivači (bleaching agents) – mogu izazvati iritaciju na koži, iznimno štetni za vodu i morski svijet

 

Jednom uloženo vrijeme u poznavanje sastojaka i djelovanja proizvoda, može ti sačuvati zdravlje, olakšati kupovinu i uštedjeti novac. Istovremeno na taj način možeš napraviti pozitivnu promjenu - rezultat će biti dom siguran za život, dom u kojem si na minimum svela sastojke koji ti mogu štetiti.

 

Prelazak na prirodne proizvode znači naučiti novi način korištenja proizvoda. Više ćeš razmišljati o odjeći koju nosiš, možda ćeš se i zapitati treba li ti je toliko. Ako se odlučiš za čišćenje ormara i planet će ti biti još zahvalniji! 'Manje je više' stav može ti pomoći da imaš pregledno složenu odjeću u ormaru, dok ti košara za prljavo rublje stoji prazna. Prazna košara za veš se i meni se još uvijek se čini kao bajka, ali mali koraci u kombinaciji s voljom i željom, dovest će nas do toga! 

 

PREDNOSTI KORIŠTENJA PRIRODNIH SREDSTAVA ZA PRANJE RUBLJA

Prirodni sastojci Eko linije proizvoda nježni su prema tvojoj koži, rublju, perilici, životinjskom svijetu i Zemlji:

 

  1. Siguran je za svaku, pa i najosjetljiviju kožu! Prirodan miris pamuka potpuno je siguran za korištenje i NE izaziva alergijske reakcije na koži. Certifikat Ecolabel zakonski to i dokazuje. Jako bitna stavka jer to znači da mogu odahnuti: osobe s kožnim bolestima, skloni alergijskim reakcijama, oboljeli od atopijskog dermatitisa, psorijaze. Sve navedeno Melli Eko linija neće izazvati niti pogoršati. 

 

  1. Kombinacija svih sastojaka, pomno je birana i odabrani su samo visokokvalitetni sastojci koji ne štete ni tvojoj odjeći. Ne stvara se film na odjeći nakon korištenja omekšivača, što znači da čuvaju odjeću. Tvrdokorne mrlje potrebno je tretirati prije pranja na način da mrlju isperete hladnom vodom i direktno na nju stavite deterdžent. Ostavite da djeluje pa nakon nekog vremena operite u perilici rublja ili ručno.

 

  1. Limunska kiselina organska je tvar. Bezbojni kristalni spoj prisutan je u svim biljkama, jedan je od najsigurnijih aditiva u prehrambenoj industriji. A na tvoju perilicu djeluje kao čistač – otapa kamenac, čisti masne nakupine iz pretinca za deterdžent i omekšivač na način da ih topi. Otapanje se događa nakon svega nekoliko pranja, potrebno je samo očistiti otopljeno.

 

  1. Glavni sastojci Melli Eko linije su – prirodni sapuni! Kokosov i maslinov sapun biorazgradivi su sastojci koji su se davno koristili za ručno pranje rublja. Morski svijet neće biti ugrožen jer se sastojci u potpunosti tope i razgrađuju

 

  1. Melli deterdžent i omekšivač su 100% VEGAN i tu službenu oznaku ponosno nosimo - Eko linija ne sadrži sastojke životinjskog porijekla niti je testirania na životinjama

 

Bitno je čime pereš odjeću jer je ona u direktnom dodiru s tvojom kožom. Možeš izabrati proizvod koji nije štetan za tebe i sve živo što te okružuje. Naš je san bio ponuditi novi standard proizvoda za pranje rublja u Hrvatskoj kako bismo zajedno malim, ali značajnim koracima promijenili kvalitetu života.

 

Rado ću ti dati odgovore na sva pitanja koja imaš i slobodno se javi u komentarima ili na hello@melliaromatica. Tu sam da ti pomognem razumjeti sastojke, donijeti odluku i pratiti te na putu do zelenijeg doma

 

Do sljedećeg čitanja,

Ivana

 

 

1 komentar

  • gdje mogu kupiti zdravi deterđent i po kojoj cijeni .iz varaždina hvala

    melita

Ostavi komentar