Čišćenje lica 101

Bathroom sink with Melli Aromatica body lotion and handmade clay and lavender soap

Kad smo bile mlađe, možda nam se desilo koji put da smo bile vani dokasno, došle kući umorne i jednostavno nismo mogle smoći snage da skinemo šminku s lica.

To je možda oprostivo u našim teen godinama ili ranim 20-ima, ali je čak i onda poprilično štetno za zdravlje naše kože. Nepravilno ili nikakvo čišćenje lica imat će dramatične posljedice na izgled i funkciju kože, a da dokažem kako ne pretjerujem, čitaj dalje :)

Zašto je čišćenje toliko važno?
Osim što skidamo šminku, sebum i ostatke proizvoda skidamo i prljavštinu izvana - poput zagađenog zraka i smoga. Kad sve to ostavimo na našem licu (i jastučnici) riskiramo blokirane pore

Blokirane pore znače da sebum ne može izaći na površinu, kao ni znoj ni mrtve stanice kože. To će rezultirati u zarobljenim nakupinama ispod kože što znači upaljena koža i bolne akne. Također, iako masnokožci možda neće biti najveći fanovi svog sjaja uzrokovanog sebumom - sebum je ključan za zdravlje kože. Osim što ju hidratizira, sebum na koži stvara barijeru koja spriječava bakterije da penetriraju dublje.

Čišćenjem još i održavamo pH vrijednost kože koja je ključna za zadržavanje vode i proizvoda koje koristimo. Tako da, iako će nečista koža nakon nekog vremena djelovati masno, ona će zapravo biti i isušena. Kad čistimo lice, ne skidamo samo nakupine s površine, već omogućujemo koži da obavlja svoje funkcije nesmetano.

Pranjem lica uklanjamo sve vanjske utjecaje koji:

  • postaruju kožu,
  • uzrokuju bore i hiperpigmentaciju,
  • ometaju penetraciju aktivnih sastojaka i proizvoda
Blonde girl holding a white clay handmade soap
5 SAVJETA ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE KOŽE

1. Važno je razumijeti svoj tip kože -  poznavanjem tipa kože odabrat ćemo pravi proizvod, i pravilno ga uklopiti u rutinu. Npr. suhi tip kože ne mora koristiti čistače ujutro već samo vodu jer bi u protivnom mogli dodatno isušiti kožu. Masnijima će više odgovarati korištenje čistača 2x dnevno. Pristup je individualan i svatko mora isprobati rutine kako bismo vidjeli što nam najviše odgovara.


2. Navečer double cleanse - dok ujutro neki mogu oprati lice jedino vodom, navečer je idealno koristiti dva tipa čistača. Šminka i SPF koje nosimo cijelog dana najbolje će se otopiti s masnijim proizvodom kao uljem ili balzamom. Dok
ćemo nečistoće u potpunosti skinuti drugim korakom - čistačem. Kružnim pokretima nanesite ulje i nježno masirajte lice dok ne se šminka ne razmaže i otopi. Zatim, isperite lice i nanesite pjesnicu čistača te čistite lice njime do 1 minute. Uvijek koristite mlaku vodu kako biste izbjegli iritacije uzrokovane pretjerano hladnom ili vrućom vodom.

3. Izbjegavati čistače sa Sodium Lauryl Sulfateom - SLS nije loš sastojak već preagresivan za kožu lica. U šamponima za tijelo nam je prihvatljiv jer je koža tijela deblja. Lice će pak previše osušiti i odstraniti njena prirodna ulja. Tražite čistače i sapune bez sulfata koji sadrže hidratizirajuće sastojke i pomažu pri eksfolijaciji.

4. Lice tapkati ručnikom i ne osušiti potpuno - kad god je moguće želimo izbjeći trljanje i razvlačenje kože. Tapkanjem ju nećemo povlačiti te ćemo ostaviti vlažnost. Ta vlaga je ključna za bolju apsorpciju proizvoda koji će uslijediti.

5. Mijenjati ručnike i jastučnice - na njima se gomilaju mrtve stanice kože i nečistoće te je važno često ih mijenjati kako bi spriječili razvoj bakterija, a samim time i akni.

Natural handmade clay soaps in a box

Nakon čišćenja je važno čim prije, utapkati tonike i serume, a zatim zadržati svu vlagu hranjivom kremom. Ujutro ne zaboravite zaštitu od sunca!

U Mellinoj ponudi su dva SLS-free sapuna namijenjena koži lica, ruku i tijela koji nježno uklanjaju sve nečistoće, a da pritom ne isušuju. 

  • Sapun od bijele gline namijenjen je svakom tipu kože - bijela glina je iznimno blaga i eksfolira bez iritacije. Idealna je za suhu i osjetljivu kožu.
  • Za masnu i aknama sklonu kožu je sapun od zelene gline - zelena glina je zlatni standard apsorpcije nečistoća i viška sebuma te djeluje protuupalno. 
Oba sapuna su obogaćena hidratizirajućim sastojcima kako bi se spriječilo isušivanje, te sadrže antibakterijsko ulje čajevca.

Čišćenje je uistinu najvažniji korak u svakoj skincare rutini koji će osigurati zdravlje, sjajan izgled i maksimizirati učinak vaših ostalih proizvoda. Ne preskačite ga!

Mirisni pozdrav,

Andrea

Ostavi komentar