Hidratacija i sprječavanje dehidrirane kože

Jedno je zajedničko svakom tipu i stanju kože - moramo ju hidratizirati.

Voda iz naše kože isparava tokom dana i zbog toga se moramo zaštititi od transepidermalnog gubitka vode (TEWL - transepidermal water loss). U zdrave kože, on će biti proporcionalan količini hidratacije u koži. Međutim, to će ovisiti i o vanjskim utjecajima poput vlage u zraku i temperature. Dnevno, čovjek u prosjeku izgubi 300-400 mL vode kroz TEWL. 

Dehidrirana koža nije tip već stanje koje je promjenjivo. Uzrokovano je pretjeranim gubitkom vode do kojeg dolazi zbog faktora na koje možemo utjecati poput: nedovoljne hidratacije, vrućeg tuširanja, pušenja, prekomjernog čišćenja i sličnog.


Dehidrirana koža će:

  • izgubiti svoju elastičnost i djelovati zategnuto
  • uzrokovati sitne bore i tzv. fine lines 
  • proizvoditi previše sebuma kako bi nadoknadila vlažnost što može dovesti do akni
  • biti preosjetljiva
Dakle, za razliku od suhe kože kojoj fali ulja, svi možemo patiti od dehidrirane kože jer njoj fali vode. Relativno ju je lako tretirati i riješiti se ovog stanja.

Hijaluronski serum Isla i kolagen tonik Eli i Rosea


1. Koristite humektante - humektanti su jedni od 3 kategorije ovlaživača (uz emolijense i okluzive). Oni će se vezati za vodu i tako vlažiti kožu. Humektanti stvaraju snažne vodikove veze što u prijevodu znači - vodi je teže pobjeći i ispariti na koži koja je prekrivena humektantima. Primjeri humektansa u proizvodima su glicerin, aloe vera, hijaluronska kiselina, propylene glycol, kolagen... 

Melli koristi sve navedene humektanse, a naći ćete ih u hijaluronskom serumu Isla i kolagen tonicima Rosea i Eli.

Idealno ih je koristiti u serumima i tonicima jer će vašoj rutini dodati jedan lagani sloj, odnosno bazirani su na vodi te tako primjereni svim tipovima kože. Nanosite ih na vlažnu kožu, a nakon dodajte još korak hidratantne kreme ili zaštite od sunca.

2. Ne pretjerivati s čišćenjem i eksfolijacijom - dehidriranoj koži ćemo dodatno skidati prirodnu hidrataciju i ulja ako ju suviše čistimo i eksfoliramo. Često će dehidrirana koža imati i narušenu barijeru koja je zadužena za prevenciju gubitka vlage. A valja naglasiti, da pretjerano čišćenje i eksfolijacija mogu uzrokovati narušenu barijeru - zbog čega se možemo dovesti u jedan začarani krug.

Stoga, čistite neisušujućim čistačima 1-2 puta dnevno (ovisno o tipu kože) te navečer nanesite masku ili težu, okluzivniju kremu kako bismo pomogli u oporavku kože. Također, masnijem tipu kože neće navečer smetati sjajniji izgled.



3. Utječite na vanjske faktore - pritom ne mislimo kontrolirajte vrijeme već ono teže - ostavite se vrućeg tuša! Vruća voda će isušiti kožu. Osim toga, neki od nas su možda osjetili isušenu kožu otkad radimo doma zbog suhog zraka - tad će pomoći ovlaživači zraka. Po ljeti pripazite na klimu koja također izvlači vlagu iz kože. Imajte na umu i unos kave te pogotovo alkohola jer su diuretici - to znači da mogu (u velikim količinama) utjecati na količinu uriniranja u kratkom roku i dehidraciju. 

4. Omega masti - suplementi poput omega 3 tableta od algi će dugoročno pomoći dehidriranoj, ali i suhoj koži. Ako želite tome dodati i cjelovite namirnice bogate omegom - dodajte u svoju prehranu hranu poput oraha, lana, algi i crvenog graha.
Close up of flaxseed, algae, red beans and walnuts



Mirisni pozdrav,
Andrea
 

Ostavi komentar