Sve što trebaš znati o uljima za njegu kože!

Ulja za lice ne hidratiziraju kožu izravno, ali jesu dio procesa hidratizacije! Ali, zašto bih ih onda koristila? Kako da ih uključim u rutinu njege lica? Što ako imam masnu kožu? Koje ulje odgovara mom tipu kože? Donosimo odgovore na sva tvoja pitanja.


Ulje nije samo još jedan korak u rutini, ulje je jedan od najstarijih beauty rituala. Stari Egipćani, Rimljani i Grci koristili su prirodna ulja kako bi očuvali mladost i zdravu kožu. Navodno je i Kleopatrina rutina uključivala nanošenje maslinovog ulja na kožu i kosu. Što su to prijašnje civilizacije znale o uljima, a i mi možemo primijeniti već danas? 


Ulja spadaju u takozvane okluzive - sastojke koji pomažu zaključati hidrataciju i sprječavaju isparavanje vode iz kože. Osim toga ulja su i emolijensi - sastojci koji omekšavaju kožu i zaglađaju

Međutim, ulja ne koristimo isključivo kako bismo zadržali hidrataciju koju nam pruža hidratantna krema. Prirodna, hladnoprešana ulja su nutritivna i hranjiva za kožu. Svako prirodno ulje ima jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i ostalih nutritivnih sastojaka. Ulja dolaze u 100%-tnom obliku ili kao formulacije s drugim sastojcima. 


Koje su prednosti korištenja ulja u skincare rutini?

  • jačanje kožne barijere
  • mekana, zaglađena koža
  • sprječavanje dehidracije i stvaranje zaštitnog sloja na koži

Kako i kada nanijeti ulje na lice?

Ulja uvijek nanosimo kao zadnji korak u večernjoj rutini na vlažnu kožu ili nakon hidratantne kreme. Još jedna opcija je pomiješati par kapi ulja s hidratantnom kremom za dugoročnu hidrataciju.

Korištenje ulja u večernjoj rutini ključna su za suhu kožu pogotovo noći, jer tada koža proizvodi manje sebuma i prirodnih ulja te će biti izložena većoj mogućnosti dehidracije i isparavanja vode.

Ulja možeš koristiti i za jutarnju samomasažu lica: djeluju na protok krvi, poboljšanje cirkulacije, opuštanje mišića lica, podizanje tonusa i vraćanje elastičnost kože. Osjećaj nakon samomasaže je božanstven!

Koliko ulja trebaš nanijeti? 

Samo nekoliko kapi bit će dovoljno za cijelo lice i vrat. Ulja su koncetrirana te želiš tanak sloj na licu koji će biti više nego učinkovit.


Kako odabrati ulje za svoj tip kože?

Jedno mjerilo može bit omjer linolne i oleinske kiseline. Prirodna biljna ulja sadrže različite postotke ovih dviju masnih kiselina i ovisno o tom mjerilu, neka ulja će biti pogodnija za suhu, a neka za masnu kožu.

Istraživanja su pokazala da masnom tipu kože i koži sklonoj aknama manjka linolne kiseline. Zato je idealno tražiti ulja koja imaju viši omjer linolne kiseline jer nanošenje ulja bogatih linolnom kiselinom će spriječiti prekomjernu proizvodnju sebuma u koži: suncokretovo ulje (ne ono za kuhanje, već nerafinirano, hladnoprešano), ulje konoplje, ulje sjemenki grožđa, skvalan (koži identičan sastojak pogodan za svaku kožu)


Za zreliju kožu (da, pomažu i sitnim borama) ili koži s hiperpigmetacijom, iznimno djelotvorno je ulje ploda divlje ruže, ulje dvogodišnje pupoljke (Evening primrose oil), ulje bobica pasjeg trna (Sea Buckthorn oil) i tamanu ulje.


Suha koža imat će prednosti od svakog ulja, ali ako želimo teža i okluzivnija ulja (s većim udjelom oleinske kiseline) tražit ćemo ulje koštice marelice, avokadovo ulje, ulje makadamije i ostalih orašastih plodova.

 

Melli linija kozmetike Natureli sastoji se od osnovne njege i njoj pripada i 3u1 suho ulje Mairi. Želimo promijeniti mišljenje da je ulje samo za suhu kožu ili isključivo estetski proizvod. Prirodna ulja dragocjeni su proizvodi koji mogu poboljšati zdravlje i izgled svakog tipa kože.

 

3u1 suho ulje Mairi: za lice, tijelo i vrhove kose

  • namijenjeno svim tipovima kože (osim problematičnoj koži s upaljenim aknama i prištićima), a posebno preporučeno za suhu i zreliju
  • obiluje prirodnim uljima i sastojcima koji se prirodno nalaze u koži
  • savršeno za njegu kože lica, tijela i vrhova kose
  • ne ostavlja osjećaj masnoće
  • pruža svilenkasto iskustvo
  • karotenoidi iz vitamina A spojeni s koenzimom Q10 pružaju dodatnu zaštitu od upale i starenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu

Ako i ti tražiš idealnu suputnicu za putovanja, njegu kože nakon izlaganja suncu koja pomaže očuvati preplanuli ten i svakodnevne skincare rutine koje možeš upotpuniti samomasažom lica, 3u1 suho ulje MAIRI pravi je izbor za tebe. Ulovi i ti Mairi na sniženju i uživaj u svilenkasto mekanoj koži cijelo ljeto! 


 

 

 Photo: Karlo Jelić Photography 

 

Ostavi komentar