Moji mali momenti

Kako u istom životu naći vremena za posao i sastanke, dovoljno vremena odvojiti za sebe i suživot s partnerom te kvalitetno provesti vrijeme s djetetom/djecom, na poslovnim ili privatnim putovanjima? Kako ukrasti te male kratke momente za sebe tijekom svakog, ali baš svakog dana?

 


Ako si ovako postavim pitanje, čini se nemoguće stići obaviti sve što „moram“ i prekrižiti sve stvari s to do liste. Kada pogledate svjetliju stranu, sve se može, bitno je posložiti prioritete. :) 

Pišem vam kao mama čije je trogodišnje dijete pola prošle godine provelo doma a ne u vrtiću, poduzetnica koja radi od kuće u Njemačkoj, s mamom koja je u Samoboru, žena čiji muž također putuje zbog posla. Uz to sam zadnjih godinu i pol dana bila zaposlena i na pola radnog vremena u Augsburgu.

U trenutku kada sam postala svjesna činjenice da je granica mentalnog zdravlja tanja nego što mislim i teže ju je na vrijeme uočiti, a sve lakše upasti u vrtlog negativnih misli i emocija, čvrsto sam odlučila da je vrijeme da krenem brinuti o sebi kvalitetnije i na više razina.

Shvatila sam da nikome ne može i ne bi trebalo biti stalo do mene više nego meni samoj. Sama sam sebi mogla najviše pomoći, ali tek onda kada sam osjetila da sam za to spremna.

Kako ovaj blog ne bi poprimio sivi ton, neću se usmjeriti na one osjećaje kada mi je bilo emocionalno teško, a nisam znala konkretan razlog. Zapravo vam želim otkriti koji su to mali momenti u danu koji mi pomažu zadržati pozitivne misli i ton svakog dana.

 


⦁ WOW žena akademija by Petra Čutuk

Prva i najbitnija točka koju smatram prekretnicom ove godine je otkriće akademije koja je  „jedinstven program koji spaja energetski, terapeutski rad, meditacije, taoizam i NLP metode“, kako kaže Petra.

Odabrala sam biti dio akademije jer sam htjela promjenu i novi način rada na sebi. Privlačile su me meditacije i htjela sam probati naučiti neke nove alate, ali isto kao s jogom – nisam znala kako pa do ove godine nisam ni probala.
Kroz akademiju sam naučila toliko puno stvari o nama kao ljudima, energiji u ljudskom tijelu, među ljudima i u svemiru, o meditaciji, o NLP-u, o hrani koja nas podržava i djeluje dobro na nas, o holističkom pristupu životu… Bila sam dio zajednice od 100 žena sa 100 različitih mjesta, pod vodstvom žene koja ima dugogodišnje iskustvo u radu na sebi i kroz akademiju je to podijelila s nama.

5 promjena koje sam uvela nakon akademije:

1. Započinjem dan otvaranjem balkona kako bih odmah nakon buđenja udahnula svježi zrak novog dana i imala par minuta za sebe. 
2. Zahvalim se na sitnicama u mislima ili pisanjem 10 stvari na kojima sam u danu zahvalna. Izgovaranje rečenice poput „Sunce, hvala što si tu“ učim i svoju trogodišnju kćer. Već je postavila pitanje: „Mama, a što je to zahvalnost…?“
3. Meditiram jer osjećam da djeluje pozitivno na mene, smiri mi misli, preusmjeri me na bitne stvari, podsjeti me da je bitno da sam dobro, svjesna i prisutna u trenutku. Do sada sam prakticirala vođene meditacije. 
4. Radim 7 – minutne vježbe disanja s osnovnim pokretima tijela (prema knjizi Mark Whitwell-a „Obećanje“). Tijekom akademije sam prakticirala nekoliko vježbi disanja svaki dan više od 7 minuta ukupno. Svaku večer prije spavanja podsjetim i svoje dijete da udahne svjesno nekoliko puta i stavi ruku na svoje srce da ga čuje...
5. Pokušavam pružiti svijetu ljubavi koliko mogu, makar u svojoj tišini i mislima. To što želim postići nije lako, i možda se na putu i pogubim s nekim ljudima, ali vjerujem da je sve to dio procesa promjene. 

Joga

Joga se provlačila kroz moj život zadnjih nekoliko godina, ali sam tek ove godine uočila da je ta joga bila kriva za mene i zato i nisam bila redovita jer neko određeno vrijeme nisam ni osjetila olakšanje i opuštenost nakon joge. Više je bio osjećaj kao da sam se dobro rastegnula, što meni nije bilo u fokusu. Htjela sam mentalni i duševni odmor nakn joge. 

Ono što mi je falilo bio je pravi učitelj koji će me prvo naučiti pravilnom disanju. Kad sam to pronašla, naučila da je dah pokretač pokreta i trajati duže od samog pokreta, moje viđenje joge i disanja se skroz promijenilo. Moja joga je postala joga srca, zahvaljujući učitelju koji upravo takvu jogu podučava. Kratko vrijeme ovog ljeta išla sam uživo, a kad opet dođem u fazu mirovanja s putovanjima, nastavit ću online. Joga je zaista za svakoga, i da, svatko od nas ju radi drugačije i iz različitih razloga, ali ono što je sigurno je da može na svakoga djelovati umirujuće, iscjeljujuće, upotpunjujuće, terapeutski…

⦁ Aromaterapija, naravno :)

Ulaskom u svijet aromaterapije zahvaljujući mami, istražujem i isprobavam puno više od prirodne kozmetike koja sadrži eterična ulja. Osim što uživam i sve više učim o skincareu, opuštam se jednom tjedno u toploj kupki s eteričnim uljima, koristim difuzor u stanu svaki dan, prirodni mirisi su postali sastavni dio mog života u svim oblicima...

Ovo što čitate novi je način mog života koji sam počela živjeti prije nekoliko godina. Promjene su ono što je konstantno, a mene su dovele do ovog bloga, dovele su me do toga da brinem o sebi najbolje kako znam. Tipkam vam dok se ljuljam na ljuljački, uživam u kavi, slušam klasičnu glazbu i smješkam se jer sam sretna što sam se odvažila ovoliko vam se otvoriti! 

Hoću vam reći… Budite hrabri prigrliti promjene, istražujte što vam paše van okvira na koje nas je društvo naučilo, odvažite se probati nešto novo, budite strpljivi i vizualizirajte i maštajte o onome što želite postići – doći će vrijeme za sve. A kada dođe vrijeme za sve, vjerujte da će postati kristalno jasno da je ono bitno očima nevidljivo, da se samo srcem dobro vidi i upravo zbog toga je bitno da ste baš vi dobro, sami sa sobom.

Nadam se da su vas moje metode brige o sebi barem malo inspirirale. 

Kako izgledaju vaši mali momenti?  


Šaljem zagrljaj.

Ivana 

Ostavi komentar