Kako i zašto njegujemo kožu kremama?



Većina proizvoda za kožu i ljepotu nisu prijeko potrebni, ali hidratantne kreme ne pripadaju toj skupini. 

Ako ste zbunjeni kako i otkuda krenuti sa svojom rutinom, uvijek se možete osloniti na tri koraka koje apsolutno trebate u svojoj njezi za zdravu kožu:

1. Čišćenje 2. Hidratacija 3. Zaštita od sunca

Hidratacija kremama i losionima je nešto što svaki tip kože zahtijeva za zdravu i funkcionalnu barijeru. Kao najveći organ, osim što štiti od vanjskih utjecaja, bakterija, toksina - ona regulira tjelesnu temperaturu, najdublji slojevi čuvaju vodu i masti, proizvodi hormone i vitamin D, a u slučaju ozljeda se regenerira te se lista nastavlja.

Koža se samoobnavlja, stanice kože odumiru te se stvaraju nove. Kad ne bismo nanosili kremu riskirali bismo suhu i ljuskastu kožu, a posljedice toga bi bile:


  • naglašene bore i nastanak novih
  • veća sklonost upalama i crvenilu
  • gubljenje elastičnosti 
  • pojačane iritacije nakon korištenja aktivnih sastojaka
  • pretjerano suha koža ili pretjerana proizvodnja sebuma i akne (ovisno o tipu)
 


Kada ne hidratiziramo kožu kremama i losionima, dopuštamo da voda ispari iz nje. Osim toga, kreme i losioni našoj koži osim hidratacije pružaju njegu tako što ju hrane s dodanim vitaminima, antioksidansima i umirujućim sastojcima.


Naše najdraže kreme i losioni sadržavat će prvenstveno osnovne ovlaživače: humektante, emolijente i okluzive.


Humektante smo spominjali u prošlom blogu o dehidriranoj koži i naglasili zašto su ključni u proizvodima. Oni će se vezati za vodu - ne samo vodu na našoj koži već imaju sposobnost povući vlagu iz okoline. Najlakše ih je opisati kao magnete za vodu. To su dakle sastojci koji će zadržati i sačuvati vlagu kako ne bi isparila, a osim što ih volimo u njezi kože nužni su i u njezi kose posebno ako imate dehidriranu kosu ili valovitu i kovrčavu kosu skloniju tome.


Najčešći primjeri takvih sastojaka su: glicerin, aloe vera, med, propilen glikol, pantenol


Emolijenti su sastojci koji će omekšati i zagladiti vašu kožu. Nerijetko imaju 'okluzivna' svojstva te se koriste kao oboje. To su uglavnom sastojci poput biljnih maslaca i ulja koji prirodno imaju hranjiva svojstva i vitamin E, a zbog svojih masnih kiselina čine kožu mekom. Proizvodi s većim postotcima emolijenta su idealni za suhu kožu ili oštećenu barijeru kože te se preporučaju za stanja poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.


Najdraži primjeri: karite i kakao maslac, skvalan, ulje ploda divlje ruže odnosno šipka (rosehip), ulje makadamije



Okluzivi se nalaze u proizvodima ili mogu biti i sami 100% proizvod. Njihova je zadaća 'zaključati' vlagu na našoj površini. Oni su kao zasebni sastojci nekad neugodni za upotrebu jer su teško razmazivi, voštani i ne upijaju se potpuno u kožu. Oni zapravo sjede na koži te čine fizički sloj i barijeru kroz koje voda neće ispariti. Kao samostalne proizvode mogu se koristiti za tzv. slugging metodu ako patite od jako suhe kože pa na pojedine dijelove kože nakon hidratantne kreme nanesete primjerice vazelin ili ulja kako bi osigurali potrebnu hidrataciju kože.


Najpopularniji primjeri su: mineralna ulja, rižin i pčelinji vosak, silikoni poput dimetikona


Koža kao naš zaštitni i najveći organ ima puno veći utjecaj na naš organizam nego što mislimo. Jedna nedavna studija iz 2019. pokazala je kako hidratacija kože može imati utjecaj na inflamaciju odnosno upalne procese u organizmu koji se vežu za bolesti poput Alzheimera, dijabetesa, raka. Iako je studija bila prva takva te na malom broju starijih volontera samo s jednim emolijentom, znanstvenici su zaključili kako je hidratacija kože umanjila medijatore upalnih bolesti. U miševa se pokazalo kako poremećena pH vrijednost u starije kože može uzrokovati upalne procese kože i povećati broj citokina odnosno upalnih markera. Također, u autoimunih kožnih bolesti poput psorijaze i dermatitisa može doći do istih promjena u krvi.



Zapamtite da je koža tijela jednako važna. Baš kao i osjetljiva i tanja koža usana koja se oslanja isključivo na naše kreme i balzame za hidrataciju jer joj manjka žlijezda lojnica za prirodnu hidrataciju. Osnovna hidratacija kože je prioritet kada je u pitanju zdravlje kože.


Neka mazanje kože bude prilika za laganu masažu i poticanje cirkulacije, a samim time sjajniji izgled.


Hidratantne kreme, balzam i losione za njegu lica, usana, kao i tijela i ruku možete pronaći u Melli shopu u Natureli liniji!

Mirisni pozdrav,
Andrea

Ostavi komentar